Kouluruokailu rokkasi konseptiksi

Miten tehdä kouluruokailusta suositumpaa, samalla vähentäen biojätteen määrää? Vantaan Tilapalvelut Oy:n ja Vantaan kaupungin tilaajapalvelujen, tilakeskuksen sekä sivistystoimen yhteistyökumppani Kouluruokailu rokkaamaan -hankkeessa oli Design Studio Muotohiomo Oy.

Neljän kuukauden mittaisessa pilottihankkeessa Martinlaakson koulu sai kokonaisvaltaisen kouluruokakonseptin, joka sisältää kymmeniä käytännönläheisiä kehitysideoita. Ehdotukset kattavat koko ruokailuelämyksen aina tilajärjestelyistä ja lattiateippauksista kalustukseen, viestintään ja tunnelmaan saakka.

”Kouluruokailu on todella tärkeä osa lapsen koulupäivää. Se, syökö oppilas täysipainoisen kouluruoan, vaikuttaa aivan suoraan kykyyn oppia ja keskittyä. Saimme hienon tilaisuuden toimia hankkeessa pilottikouluna. Kouluruoan ympärille virinnyt innostus ja keskustelu sekä todella hyvät ideat ovat selkeästi nostaneet kouluruoan arvostusta Martinlaakson koulussa”, sanoo Martinlaakson koulun apulaisrehtori Ursula Snellman.

Tavoitteena on monistaa konsepti muihinkin vantaalaisiin kouluihin. Siksi ehdotukset koottiin ohjekirjaksi, joka kuvaa konseptin elementit sekä mallin osallistamisesta muissa kouluissa. Monistuessaan konsepti voi tuoda merkittäviäkin säästöjä sekä ympäristö- ja terveyshyötyjä.

”Vantaan Tilapalvelut on sitoutunut palvelusopimuksissa kehittämään palveluja. Kouluruoka rokkaa on esimerkki ateriapalvelun laadun kehittämisestä, missä palvelumuotoilun keinon muun muassa oppilaita osallistamalla palvelua on muokattu asiakaslähtöisemmäksi, kertoo Vantaan Tilapalvelut Oy:n toimitusjohtaja Liisa Sarjala.

Kouluruoka rokkaa –muotoilumanuaali

pdf, 7984 kb
Muotoillut ratkaisut 2012 -ohjelman verkkosivu: www.muotoillutratkaisut.fi

Muotoillut ratkaisut 2012 -ohjelman tarkoituksena oli saada julkishallinto ja kolmas sektori käyttämään muotoilijoiden työtä entistä laajemmin. Ohjelmassa oli mukana viisi eri hanketta, joiden kautta muotoilulle etsittiin uusia hyödyntämisalueita erityisesti yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemisessa. Tavoitteena oli luoda muotoilun keinoin monistettavia ratkaisuja, joiden avulla parannetaan ihmisten jokapäiväistä elämää. Rahoittajana toimi Suomen Kulttuurirahasto ja ohjelma toteutettiin yhteistyönä designpääkaupunkivuoden kanssa.

Julkaistu: 19.3.2013 
(muokattu: )