Uusi kouluruokailusuositus

Enemmän kasviksia, vähemmän suolaa

Uusi kouluruokailusuositus julkaistiin 24.1.2017. Monet kouluruokailusuosituksen periaatteet on Vantin ruokalistoilla huomioitu jo ennestään. Punaisen lihan ja makkaran määrää ruokalistalla on rajoitettu jo pitkään. Kasvisruoan merkitys kasvaa uusien suositusten myötä entisestään.

Vantti tuo terveellistä lautasmallia esille koulujen ruokasaleissa. Päivän lounaasta koostettu ravitsemussuositusten mukainen malliateria on jatkossa päivittäin esillä ruokasaleissa. ”Olemme myös mahdollisuuksien mukaan sijoittaneet kasvikset ruokasalissa linjaston alkupäähän. Salaatin eri komponentit ovat tarjolla erillisinä linjastossa”, Vantin ateriapalvelupäällikkö Marjukka Myötämäki kuvailee.

Vantin kouluissa syödään kalaa, siipikarjaa ja punaista lihaa kaikkia 1–2 kertaa viikossa. Esimerkiksi keittopäivien lisukkeina ovat jo pitkään olleet runsaskuituinen leipä, vähärasvainen juusto, tuorepala ja hedelmä. Jatkossa juustoa on tarjolla leikkeleenä suosituksen mukaisesti vain kerran viikossa.

Vantin kouluissa on vietetty kasvisruokapäivää jo vuosia. Lisäksi kasvisruokavaihtoehto on tarjolla päivittäin toisena vaihtoehtona kaikille ruokailijoille. Kasvisruoan menekki on kasvanut tasaisesti etenkin yläkouluissa ja toisella asteella. ”Tavoitteenamme on, että kasvisruoka on koululaisille aito lounasvaihtoehto. Olemme kehittäneet kasvisruokien ravitsemuksellisuutta ja lisänneet monipuolisia proteiinien käyttöä. Esimerkkinä näistä voin mainita palkokasvit”, Myötämäki toteaa. Huhtikuusta alkaen Vantti tarjoaa koululaisille kaksi kasvisruokavaihtoehtoa kasvisruokapäivänä.

Vantti seuraa suolan käyttöä aterian eri osissa entistä tarkemmin. ”Keittiömme mittaavat jatkossa säännöllisesti pääruokien suolamääriä”, Myötämäki kertoo.

Lisätietoja:
Marjukka Myötämäki, ateriapalvelupäällikkö, Vantti, puh. 040 581 7593, marjukka.myotamaki@vantti.fi

Julkaistu: 30.1.2017 
(muokattu: )